Artikel FD: Kluissysteem voor mkb haalt miljoeneninvestering op

Participatiemaatschappij 5Square uit Laren investeert meerdere miljoenen in Smart Safe, een nieuw type kluissysteem ontwikkeld door het jonge bedrijf RCCS.

 

RCCS is verantwoordelijk voor het legen van de kluis. Het afhalen gebeurt met lichte ongepantserde voertuigen. Wie onbevoegd aan de kluis rommelt, activeert een inktpatroon, die het geld waardeloos maakt. Bij maximaal €15.000 wordt de kluis, die zich nog het best laat vergelijken met een kleine geldkoffer, gewisseld.

De Duitse Privatbank 1891 staat in verbinding met de kluizen en handelt het betalingsverkeer af.

Forse investering
RCCS is opgericht door Fred Rensenbrink, een voormalige directeur van een geld- en waardetransportbedrijf. Hoeveel er exact geïnvesteerd wordt, wil hij niet zeggen. Wel wil Rensenbrink kwijt dat het om ‘ettelijke miljoenen’ gaat. De ondernemer kent de markt goed. Hij werkte 25 jaar voor waardetransporteur Securicor, het huidige G4S, en stond aan de wieg van branchegenoot Securcash. Rensenbrink houdt na deze investering een substantieel minderheidsbelang in het bedrijf.

Met deze nieuwe investeringsronde zijn ook oud-aandeelhouders, de facilitair dienstverlener Facilicom en een aantal informele investeerders uitgekocht. Gezamenlijk hadden ze 40% van de aandelen in bezit.

Wilco Jiskoot
Durfinvesteerder 5Square bestaat uit een collectief van bekende namen uit het bedrijfsleven, onder wie oud-ABN Amro-bestuurder Wilco Jiskoot en Atilay Uslu van touroperator Corendon. De gemiddelde investeringsomvang bedraagt €10 mln.

Het geïnvesteerde bedrag ligt lager, aldus Rensenbrink. ‘Er is geïnvesteerd naar de behoefte van het bedrijf. Mochten we harder groeien, dan is er ruimte voor aanvullende investeringen.’

Internationale expansie
Het doel voor de komende tijd is het versterken van de positie in Nederland en het veroveren van België. ‘Het land is aangrenzend aan onze wet en regelgeving’, vertelt Rensenbrink. ‘En er is nauwelijks concurrentie. G4S is dominant bij de Zuiderburen. Een nieuwkomer heeft goede kansen.’ In andere landen zet RCCS in op overeenkomsten met licentiehouders waarbij het bedrijf uit Waddinxveen de kluizen, het vervoer en de technische afhandeling levert. In Duitsland zijn er vergevorderde gesprekken met zo’n partij.

In Nederland heeft RCCS naar eigen zeggen ongeveer 500 afnemers. De Smart Safe is onder meer te vinden bij een aantal tankstations van Tamoil en Esso, vestigingen van Primera, Hema en Praxis en een aantal restaurants.

Bron: http://fd.nl/ondernemen/1107227/kluissysteem-voor-mkb-haalt-miljoeneninvestering-op

© 2012 - 2013 | SMART SAFE IS EEN INITIATIEF VAN RCCS | REALISATIE: REXMEDIA